Winterschilder

Ontstaan van de winterschilder

 

De winterschilder is al geruime tijd een bekend fenomeen. Sinds 1949  kent Nederland de winterschilder, destijds gestart door de Commissie voor werkspreiding in het schildersbedrijf, ter bestrijding van de winterwerkloosheid in de bedrijfstak. Het is immers nog steeds zo dat in de winter gedurende enkele maanden, schilders onnodig werkloos thuis zitten, terwijl ze in de zomermaanden wegens de drukte vaak niet aan de vraag om schilderwerk kunnen voldoen. Vandaar de winterschilder,

Winterschilder premie verdwijnt, maar korting blijft.

De collectieve premieregeling, de ‘premie per man per dag’, van de  ‘oude’ winterschilder is gestopt. Uit onderzoek van  ondernemersorganisatie FOSAG blijkt dat veel schilders- en  onderhoudsbedrijven de voorkeur geven aan een eigen winteraanbieding.  Over het algemeen is het bij alle schildersbedrijven  in de winter wat rustiger. De korting van de winterschilder, heeft als  doel om opdrachtgevers te stimuleren meer schilderwerk in de winter te  laten uitvoeren.

Looptijd winterschilder

De WinterSchilder periode is vanaf de derde week van november tot de  derde week van maart, met uitzondering van de laatste 2 weken van  december en de eerste week van januari.